Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023 11:23

Ψήφισμα στήριξης στο δίκαιο του αγώνα του παλαιστινιακού λαού εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας

Το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας στη συνεδρίαση της Δευτέρας αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έκδοση ψηφίσματος με τίτλο “Λευτεριά στην Παλαιστίνη”, έπειτα από πρόταση του συμβούλου της δημοτικής κίνησης “Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας”, Μάριου Κατσιώτη.

Το ψήφισμα “πέρασε” με τη θετική ψήφο που έδωσαν οι Ευκλείδης Φονταράς, Θανάσης Ανωγιάτης, Βασίλης Κωστούλας, Πάνος Λελοβίτης (Στροφή στο Μέλλον), Κώστας Κύρλας, Χρύσανθος Κυριαζής, Ειρήνης Παπαδημητρίου (Λαϊκή Συσπείρωση), Μάριος Κατσιώτης (Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας) και η ανεξάρτητη σύμβουλος Αθηνά Κωνσταντάκη.

Αρνητικά ψήφισαν οι Λεωνίδας Αργυρός, Νίκος Παγγές, Γιώργος Σαριάνογλου, Γρηγόρης Κουμπής, Γιάννης Δαρδαμάνης (Δήμος της Καρδιάς μας), Λάζαρος Πιπιλίδης (Δημοτική Συνεργασία) και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι Φώτης Ζέρβας και Γιώργος Ντόντης.

“Παρών” ψήφισε ο Γιώργος Νίτσας (Ανάπτυξη Τώρα).

M79A5618

Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας αναφέρει:

 

“ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

-Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό στην πάλη του για ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη, ανεξαρτησία.

-Να σταματήσουν άμεσα οι βομβαρδισμοί και οι πολεμικές επιχειρήσεις.

-Να λογοδοτήσει το κράτος- τρομοκράτης του Ισραήλ για τα εγκλήματα πολέμου και τη διεθνή τρομοκρατία που ασκεί.

-Να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή.

Καταδικάζουμε την επί 70 και πλέον χρόνια μαζική σφαγή και γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ. Η φυλάκιση 2.500.000 ανθρώπων σε μια φυλακή 362 τ. χιλιομ. στη Λωρίδα της Γάζας (μια έκταση λίγο μικρότερη από την έκταση της Νάξου), η διαρκής κλιμάκωση του πολέμου από την πλευρά του Ισραήλ, η συνέχιση των εποικισμών, η δολοφονική απομόνωση και η διαρκής εξόντωση άμαχων και παιδιών, προκαλεί την απόλυτα δικαιολογημένη και νόμιμη στην συνείδηση των λαών ένοπλη αντίσταση του παλαιστινιακού λαού.

Οι Παλαιστίνιοι είναι από τους ελάχιστους λαούς στο σύγχρονο κόσμο που δεν έχουν το δικαίωμα της εθνικής αυτοδιάθεσης και ανεξαρτησίας.

Το κράτος - δολοφόνος του Ισραήλ αποθρασύνεται στην πολιτική μαζικής εξόντωσης των Παλαιστινίων από τον ιμπεριαλισμό, τα μεγάλα καπιταλιστικά-γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή, την ενθάρρυνση και έμπρακτη πολιτική, διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Είναι κατάπτυστη η θέση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) που στηρίζουν και σπεύδουν να δικαιολογήσουν το κράτος-δολοφόνο στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Δείχνει τον βαθμό αντιδραστικής συμπόρευσης τους με τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις στην περιοχή, βάζοντας το λαό μας σε επικίνδυνες περιπέτειες με την πιθανή γενικότερη ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή. Προκαλεί η θέση των περισσότερων ΜΜΕ που καθοδηγούμενα από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τα επιχειρηματικά συμφέροντα (όπως η εκμετάλλευση των ΑΟΖ στη Μεσόγειο) έχουν αναλάβει εκστρατεία πρωτοφανούς αντιστροφής και παραμόρφωσης της πραγματικότητας. Προσπαθώντας να παρουσιάσουν το θύμα ως θύτη, τον αμυνόμενο ως επιτιθέμενο, τους βομβαρδισμούς αμάχων ως νόμιμη άμυνα και το κράτος-δολοφόνο και τρομοκράτη ως φορέα δημοκρατίας και αλληλεγγύης!

-Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό στην πάλη του για ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη, ανεξαρτησία.

-Να σταματήσουν άμεσα οι βομβαρδισμοί και οι πολεμικές επιχειρήσεις.

-Όχι στον αντιδραστικό άξονα Ελλάδας-ΗΠΑ-Ισραήλ. Να σταματήσει κάθε στρατιωτική, κατασταλτική και άλλη συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ.

-Ειρήνη και αλληλεγγύη των λαών. Όχι στην αλληλοεξόντωσή των λαών της περιοχής.

-Άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές”.

Στην εισήγησή του ο κ. Κατσιώτης αρχικά ανέφερε: “Σήμερα δε βρισκόμαστε εδώ με αυτό το ψήφισμα για να δώσουμε λύσεις ή να επηρεάσουμε την κεντρική πολιτική. Ξέρουμε πως οι λύσεις είναι πιο πολύπλοκες και από την ίδια την πραγματικότητα και η κεντρική πολιτική είναι προαποφασισμένη και σε πλήρη ισχύ. Δεν είμαστε εδώ για να δηλώσουμε πως εμείς οι λίγοι βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αντλούμε το δίκαιο του λόγου μας από το δίκαιο των καταπιεσμένων αυτού του κόσμου. Αυτό το ψήφισμα δεν τίθεται για να δηλώσουμε την ανθρωπιά μας απέναντι στην μισανθρωπική, πολεμοχαρή, εθνοκαθαρτική λογική ντόπιων και διεθνών προθύμων.

Είναι όμως καθήκον καθενός που θέλει να λέγεται άνθρωπος στην αποκτηνωμένη πραγματικότητα που ζούμε” και πρόσθεσε μεταξύ άλλων, αφού έκανε μία ιστορική αναδρομή στο παλαιστινιακό ζήτημα:

“... Εμείς προτιμούμε να είμαστε σύμμαχοι των αθώων ανθρώπων και εκείνων από την άλλη μεριά του φράχτη που αντιδρούν στη σφαγή και θέλουν την ειρηνική συνύπαρξη. Σύμμαχοι της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Δεν θα υποστηρίξουμε ποτέ τα σφαγεία ούτε θα κλείσουμε τα μάτια και τα αυτιά μας. Είναι η ελάχιστη υποχρέωση στην ανθρωπιά, να καταδικάσουμε αυτά τα εγκλήματα. 5000 νεκροί στην Παλαιστίνη. Πάνω από 2000 νεκρά παιδιά.

2000 νεκρά παιδιά και 1 εκατομμύριο με ψυχικά τραύματα και μετατραυματικό σοκ που θα τα συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή. Και η ζωή τους δεν είναι η δική μας, που μπορούμε να ελπίζουμε σε υγεία και έναν ήσυχο θάνατο στα γεράματα. Από τη στιγμή που ξεκίνησα την τοποθέτηση μου μέχρι τώρα να είστε σίγουροι πως ένα παιδί που έδινε ζωή στην περιοχή βρίσκεται σε νεκροσακούλα”.

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο δημοτικός σύμβουλος της “Δημοτικής Συνεργασίας” Λάζαρος Πιπιλίδης, ο οποίος διαφώνησε με ορισμένα σημεία του ψηφίσματος και μεταξύ άλλων τόνισε: “Δεν εφαρμόζονται πλέον οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά υπάρχει το δίκαιο του ισχυρού. Η πατρίδα μας -να μην την πω προτεκτοράτο- εφαρμόζει χωρίς αμφισβήτηση τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Μην ξεχνάτε ότι και το 1974 Έλληνας εφοπλιστής ήταν εκείνος που πουλούσε καύσιμα για την εισβολή. Να σταματήσει το Ισραήλ άμεσα να σταματήσει να σκοτώνει γυναίκες και παιδιά”.

M79A5668

Ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Κύρλας δήλωσε ότι η παράταξή του θα στηρίξει το ψήφισμα και ανέφερε: “Άμεσα ή έμμεσα έχει εμπλοκή η ελληνική κυβέρνηση και θέτει σε κίνδυνο το λαό μας. Κράτος-δολοφόνος είναι το Ισραήλ, το οποίο προκαλεί μία κανονική γενοκτονία.

Η Κυβέρνηση έχει στρατηγική επιλογή να κάνει τη χώρα μας προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ και ο λαός μας έτσι γίνεται στόχος.

Είμαστε ενάντια στον πόλεμο, υπέρ του παλαιστινιακού λαού και λέμε ότι το Ισραήλ είναι ο φταίχτης όσων γίνονται”.

M79A5662

Ο επικεφαλής της “Στροφής στο Μέλλον” Ευκλείδης Φονταράς είπε: “Το ψήφισμα δεν έχει ούτε υπερβολές, ούτε ψέματα. Θα το στηρίξουμε”.

M79A5664

Τη διαφωνία του με σημεία του ψηφίσματος εξέφρασε ο επικεφαλής της “Ανάπτυξης Τώρα” Γιώργος Νίτσας, λέγοντας μεταξύ άλλων: “Εγώ θα ήθελα να καταδικάζει το ψήφισμα όλους τους εγκληματίες πολέμου. Όχι άλλο αίμα αθώων ανθρώπων. Τα τυφλά χτυπήματα είναι από εγκληματίες είτε λέγεται Χαμάς, είτε Ισραήλ. Ακόμη και τα δημοτικά συμβούλια βάζουν την πολιτική μέσα και δε λένε ξεκάθαρα τα πράγματα”.

Παρενέβη στο σημείο εκείνο ο Χρύσανθος Κυριαζής (Λαϊκή Συσπείρωση), υποστηρίζοντας: “Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Τρεις παρατάξεις είναι υπέρ του ψηφίσματος. Όλα τα άλλα είναι υπεκφυγές. Κοροϊδεύουμε τους δημότες έτσι. Αν είστε εντάξει με τη συνείδησή σας και τις οικογένειές σας όταν γυρίσετε σπίτι σας, καταψηφίστε το”, για να λάβει αρχικά το σχόλιο του Γιώργου Νίτσα ο οποίος είπε: “Βάζετε διχαστικά διλήμματα. Είμαστε πολύ πιο δημοκράτες” και εν συνεχεία του κ. Πιπιλίδη: “Θα πάω πολύ ήσυχα στο σπίτι μου. Δεν διαφωνώ σε όσα είπε ο κ. Κατσιώτης, αλλά σε ορισμένα από το ψήφισμα. Είμαι περήφανος για τις θέσεις που παίρνω και για τις απόψεις μου”.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος δικαιολόγησε την αρνητική ψήφο της παράταξής του χαρακτηρίζοντας πολιτικό το κείμενο και μονομερώς εμπλουτισμένο, με τον κ. Κύρλα να του “πετάει το γάντι” λέγοντας: “Εμείς είπαμε τη γνώμη μας, εσάς ποια είναι και δε τη λέτε;”.

Ο Θανάσης Ανωγιάτης (Στροφή στο Μέλλον) στήριξε το ψήφισμα αναφέροντας: “Εμείς δεν είμαστε κομματικά φερέφωνα ούτε των ίσων αποστάσεων. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας κε Δήμαρχε. Συμφωνούμε με το ψήφισμα”.

 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

23 Μαϊος 2024
Την παρακάτω καταγγελία κατά του Δήμου Ζηρού έκανε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ:
23 Μαϊος 2024
Πραγματοποιήθηκαν οι φοιτητικές εκλογές 2024 σε όλη τη χώρα με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας να αναδεικνύεται σε πρώτη δύναμη, ωστόσο η ...
23 Μαϊος 2024
Συγκέντρωση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ στην Πρέβεζα Κυριακή 26/5 στις 11 πμ Αίθουσα Μόραλη (στο ιστορικό κέντρο) Με θέμα : «η τουριστικοποίηση των πόλεων ...
22 Μαϊος 2024
Στην αίθουσα του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων ήταν προγραμματισμένη για σήμερα 22 Μαΐου η εκδίκαση της αγωγής του Τουριστικού Λιμένα Πρέβεζας κατά ...
22 Μαϊος 2024
Υπεγράφη χθες, 21/5/2024, σύμβαση μεταξύ του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου και της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης RUMED LIMITED με έδρα τη ...

Αθλητισμός

23 Μαϊος 2024
Ο Σ.Κ. ΝΙΚΟΠΟΛΗ απέστειλε την παρακάτω ανακοίνωση: Σας καλούμε στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας που θα λάβει χώρα την Κυριακή 26/05/2024 και ώρα 11:00 στην Θεοφάνειο Αίθουσα στην
20 Μαϊος 2024
Ολοκληρώθηκε το Σάββατο το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α' ΕΣΚΑΒΔΕ και η Νικόπολη Πρέβεζας μετά και τη νίκη της στο ΔΑΚ Πρέβεζας επί του Λέοντα Κέρκυρας με ...
17 Μαϊος 2024
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΚ Νικόπολη Πρέβεζας: "Η αγωνιστική χρονιά φτάνει στο τέλος της. Απομένουν 40 λεπτά, ένας μόνο αγώνας για ...
13 Μαϊος 2024
Εξαιρετική επίδοση σημείωσε η 15χρονη αθλήτρια από την Πρέβεζα Χαρά Γέρου στα 5000 μέτρα βάδην κορασίδων,  στους διασυλλογικούς αγώνες των ...
23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – ...

Πολιτισμός

22 Μαϊος 2024
Το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει και φέτος από τις 23 έως τις 26 Μαΐου σε όλη τη χώρα, τις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα.
21 Μαϊος 2024
Stand Up Comedy Show Λάμπρος Φισφής «Να το Φως» Ο Λάμπρος Φισφής έρχεται για μία και μοναδική παράσταση στα Ιωάννινα Πότε; Πέμπτη 23 Μαϊου ...
20 Μαϊος 2024
Τα μουσεία αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο στοιχείο εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας τόσο για μαθητές, όσο και για άλλες κοινωνικές ...
17 Μαϊος 2024
Tο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους SHORT ENCOUNTERS, διοργανώνει στην πόλη της Πρέβεζας τη χρονική περίοδο μεταξύ της 23ης και ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...